Oštěpky na gril

oštěpekSlovensko má na slovenský „oštiepok“ ochranou známku již z období ČSSR, sýr se však již vyráběl ve valašských osadách prokazatelně od 18. století na obou stranách hranice mezi královstvím českým a uherským. Valaši do Království českého došli v 15. století a usadili se u východních hranic. Původní oštěpek se vyrábí z mléka ovcí plemene Valaška. Může se do něj přidávat i kravské mléko, jé polosladký, lehce kyselý a může být i uzený, ve tvaru šišky, vejce či...

oštěpekSlovensko má na slovenský „oštiepok“ ochranou známku již z období ČSSR, sýr se však již vyráběl ve valašských osadách prokazatelně od 18. století na obou stranách hranice mezi královstvím českým a uherským. Valaši do Království českého došli v 15. století a usadili se u východních hranic. Původní oštěpek se vyrábí z mléka ovcí plemene Valaška. Může se do něj přidávat i kravské mléko, jé polosladký, lehce kyselý a může být i uzený, ve tvaru šišky, vejce či elipsy. Vytlačuje se z dřevěných forem, dává se do slaného nálevu na necelý den, podle velikosti, potom se suší až do zežloutnutí. Nejžádanější jsou ručně dělané sýry, tzv. salašnickým způsobem. 

Zobrazit

Oštěpky na gril Počet produktů: 4